Sportial Club bünyesinde crunch hareketi egzersizleri yaparak sıkılaşmanız ve vücudunuzu forma sokmanız mümkün. Temel karın hareketlerinden biri olarak öne çıkan crunch, yapısı bakımından mekik çekmeye benzese de karın kasları için daha faydalıdır. Düzenli periyotlarla uygulandığı takdirde karın kaslarını oldukça geliştirdiği görülür. Crunch hareketi ise son derece basit aşamalardan oluşur. Hareketler yeni başlayanlar için biraz yorucu gibi gözükse de, crunch egzersizleri abdominal kasları geliştirmesiyle birlikte üst karın bölgesini de güçlendirici etki gösterir. Hareketleri bedeninizde uygularken üç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bunları şu şekilde sıralarsak;
Ayaklarınız hiçbir şekilde yerden kesilmemeli,Karın kaslarınızı tüm gücünüzle sıkmalı,Hareket sırasında kürek kemikleriniz mutlaka yerden yükselmeli,
Yukarıda bahsettiğimiz unsurlara dikkat ettiğinizde en fazla 1 hafta içerisinde dilediğiniz forma kavuşmanız mümkün. Üstelik her antrenmandan sonra hareketleri zorlanmadan 2 set halinde uygulayabilecek düzeye de ulaşabilirsiniz. Ancak ilk günlerde zorlanacağınızı bilmelisiniz. Hareketi belirli bir süre uyguladıktan sonra vücudunuz alışacak ve sürekli isteyecektir. Düzenli crunch egzersizi yaptığınız takdirde, bir süre sonra karın bölgenizin üst kısmında meydana gelen değişim ve sertleşmeyi fark edeceksiniz. Bunu bir çeşit motivasyon kaynağı olarak düşünebilir ve ara vermeden egzersizlere devam edebilirsiniz.
Crunch Hareketleri Nelerdir?
Crunch hareketleri nelerdir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Öncelikle düz bir zemine yatarak dizlerinizi kırın. Sonrasında ayaklarınızı sanki topuklarınızın üzerinde duracakmışsınız gibi hafifçe kaldırın. Elleriniz başınızın altındayken gövdenizdeki kürek kemiklerinizi havaya kalkacak gibi doğrultun. Burada kemiklerin havada durmasına ve ayakların yerden kalkmasına dikkat etmelisiniz.
Crunch egzersizlerinde nefes alışverişi hareketlerin temelini oluşturur. Egzersizler sırasında yukarı doğru kalkış hareketi uygularken nefes verilmeli, aşağı inişte de nefes alınmalıdır. Bunun yanında nefes alışverişinin de ağızdan değil burundan yapılması gerekir. Ayrıca crunch ne kadar karın sıkılaştırıcı bir hareket olarak bilinse de tek başına uygulamak yeterli gelmeyebilir. Crunch egzersizlerinin yanında farklı karın hareketlerine başvurmak bu noktada vücudu kurtarıcı rol oynayabilir. Ancak destekleyici karın hareketlerini her crunch egzersizinde uygulamanız gerekmez. İki-günde bir yapmak yeterli olacaktır. Sportial Club Spor Salonu çatısı altında iki ayrı şubede verilen Kartal Crunch ve Maltepe Crunch bünyesinde kendinize en uygun programı seçebilirsiniz.
Crunch Egzersizi Faydaları
Crunch egzersizleri uygulamak insan sağlığına ve bedenine pek çok açıdan fayda sağlar. Bu faydaları aşağıdaki haliyle sıralayabiliriz;
Crunch hareketleri sayesinde ön karın kaslarını diğer kasları devre dışı bırakarak çalıştırmak mümkündür.Karın bölgesindeki yağlardan kurtulma sürecini hızlandırır. Böylece kilo verme sürecini en aza indirgemiş olur.Düzenli crunch egzersizi yapıldığında, daha sıkı karın kaslarına sahip olunur, vücut forma girer.Crunch hareketlerinin en büyük avantajlarından birisi de, hiçbir spor aleti gerektirmeden her ortamda rahatlıkla yapılabilmesidir. Sadece yumuşak bir minderin üzerine sırt üstü uzanmanız yeterli.
Crunch, karın kaslarını hedefleyen temel egzersizlerden biridir. Düzgün form ve düzenli tekrarlarla kısa sürede sonuç alabilirsiniz.
Doğru Crunch Nasıl Yapılır:
- Sırtüstü yatın, dizlerinizi bükerek ayak tabanlarınızı yere basın
- Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin, dirseklerinizi yanlara açın
- Karın kaslarınızı sıkarak üst vücudunuzu yerden kaldırın
- Omurganızı yere paralel tutarak 2 saniye bu pozisyonda kalın
- Kontrollü şekilde başlangıç pozisyonuna dönün
Crunch Hareketi için Önemli İpuçları:
- Crunch hareketini boynunuzla değil, karın kaslarınızla yapın
- Nefes alışınızı düzenli tutun: Kalkarken nefes verin, inerken alın
- Crunch hareketi başlangıcında 2-3 set, 10-15 tekrar yaparak başlayın
- Formunuz bozulduğunda seti sonlandırın
Crunch hareketini haftada 3-4 kez düzenli olarak yaparak karın bölgenizi güçlendirebilir, core stabilitenizi artırabilirsiniz.